Auguste Baillayre si contemporanii

Auguste Baillayre și contemporanii.

       Vineri, 26  noiembrie 2019, ora 15.00 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va inaugura expoziția Auguste Baillayre și contemporanii. 

       Una dintre cele mai importante figuri ale culturii basarabene de la începutul secolului XX, Auguste Baillayre s-a nascut la Besiers la 1 mai 1879. Viitorul artist şi-a petrecut copilăria în Franţa (1879-1885), iar adolescenţa în Georgia (1885-1898). A studiat la Amsterdam, Grenoble şi Petersburg (1899-1907), devenind pentru Basarabia anilor 1918-1942 una dintre cele mai de vaza personalităţi ale vremii. Om de o vastă cultură europeană, Auguste Baillayre a fost în Chişinău descoperitorul şi inspiratorul spiritual al mai multor talente basarabene: Moisei Gamburd, Elisabeth Ivanovsky, Theodor Kiriakoff, Maria Starcevschi, Victor Rusu-Ciobanu și mulți alţii.
      Contemporan a lui Alexandru Plămădeală, Şneer Cogan, Eugenia Maleşevschi, Pavel Şilingovschi, Grigore Fiurer, Pavel Piscariov, Sergiu Ciocolov, Alexandr Climaşevschi şi al multor altora, Auguste Baillayre se stinge din viață la Bucureşti în data de  16 decembrie 1961, lăsând în urmă o incomparabilă moştenire în arta modernă basarabeană.
În acest an se împlinesc 140 de ani de la naşterea pictorului, primul director al Pinacotecii municipale şi 80 de ani de la fondarea Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.