Esfira Grecu

Esfira Grecu

      Vineri, 22 noiembrie, 2019, ora 15.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziției comemorative : Esfira Grecu – ceramică; Mihail Grecu - pictură

      Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea artistei plastice Esfira Grecu, născută la 25 octombrie 1919, la Constantinopol.
     Membră a UAP din Moldova din anul 1963, a practicat domeniul ceramicii artistice, lucrările ei aflându-se în colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
     Participă activ la procesul de renaştere a vechilor centre tradiţionale de olărit şi de ceramică neagră (s. Nicolaevca, r-nul Ungheni; s. Cobâlceni, r-nul Ocniţa ş.a.).
     Sejururile ceramistei în Ţările Baltice, în tabăra de creaţie Dzintary (Letonia), unde a participat, împreună cu artişti  consacraţi, au servit drept un puternic imbold pentru creaţia artistei.      
     În anii 1970-1980 artista dă dovadă de o maturitate filosofică accentuată, fixând imaginea plastică a formelor spontane în jăraticul cuptoarelor.
     Născut la 22 noiembrie 1916 în satul Faraonovka, jud. Starokazacie din sudul Basarabiei, Mihail Grecu şi-a început studiile superioare de specialitate, în perioada interbelică, la Academia de Arte Frumoase din București. Aici frecventează atelierele lui Francisc Șirato și Nicolae Dărăscu.
     În 1940, părăsește Bucureștiul și revine la Chișinău unde își continuă studiile la Școala de Arte Plastice sub îndrumarea profesorului Moisei Gamburd. În timpul celui de-al Doilea război Mondial lucrează ca fochist de locomotive într-un depou din Uralsk, oraș situat în spatele frontului, continuând să picteze în ciuda condițiilor deosebit de grele (Maternitate, 1943).
     Ulterior M. Grecu s-a impus ca formator de școală, reușind astfel să-și lase amprenta asupra mai multor generații de artiști din Moldova. Originalitatea limbajului artistic, libertatea nelimitată și esențializarea expresiei formale se manifestă atât în lucrările care preiau ecouri ale postimpresionismului cât și cele inspirate din estetica artei populare, generând o nouă concepție, conform căreia lumea obiectelor este însuflețită și umanizată prin propriile impulsuri interioare.
 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.