Expoziția unui Singur Tablou: Portretul împărătesei Elizabeta

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului,
Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează,
în data de 27 septembrie, 2018, Expoziția unui Singur Tablou.

Actuala expoziție prezintă portretul Împărătesei Elisabeta, lucrarea este semnată de spaniolul Federico Ruiz și datează din anul 1856. Lucrarea va fi însoțită de imagini realizate pe durata procesului de restaurare. Pânza a intrat în colecția a Muzeului Național de Artă al Moldovei în 1945. Lucrarea se expune în premieră după restaurarea capitală: restauratori - Natalia Golenco, Anatol Puha, Gheorghe Nicolăescu.

Tabloul a intrat în proces de restaurare din secţia de artă vest-europeană a Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Tabloul este parte dintr-un cuplul de portrete: unul o prezintă pe Elizabeta, iar al doilea pe soțul său, împaratul Imperiului Austro-Ungar, Franz- Joseph, care aflându-se sub magia farmecului și a frumuseții soției sale, i-a comandat portretele sale pictorilor celebri ai vremii.

Despre artist nu se știe prea mult: Federico Ruiz (1837-1868) s-a născut și a studiat pictura la Madrid, unde a și murit de tânăr. Era de aceeași vârstă ca și împărăteasa, la momentul realizării portretului avea, ca și ea, 19 ani.

Tânăra împărăteasă este întruchiparea farmecului feminin, un fel de ideal, care era admirat și inspira nu numai pictorii contemporani, ci și pe urmașii acestora. Portretul împărătesei este învăluit de spiritul romantismului, de mister. Putem afirma chiar că tocmai romantismul și misterul sunt caracteristicile predominante ale modului de creație a artistului. Privind portretul împărătesei Elizabeta, conștientizăm de ce această tânără frumoasă provoca atâta admirație în jurul său: artistul o prezintă ​​ca pe o întruchipare a celor mai bune calități feminine, însăși personificarea Feminității.

La momentul prezentării pentru restaurare, tabloul se afla într-o stare deplorabilă. După un anevoios proces de restaurare capitală, tabloul și-a recăpătat strălucirea expozițională, ceea ce face posibilă expunerea sa în sălile de expoziție alături de tabloul-pereche, cel al lui Franz-Joseph.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2018 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.