lazar dubinocskii

Lazăr Dubinovschi- sculptură și Victor Ivanov – grafică - 110 ani de la naștere

 

Luni,  18  mai 2020, ora 15.00, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va inaugura expoziția comemorativă

Lazăr Dubinovschi- sculptură și Victor Ivanov – grafică - 110 ani de la naștere

  Actuala expoziție va fi inaugurată în contextul evenimentelor prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor, care, anual, este sărbătorită în data de 18 mai și va prezenta 17 opere de sculptură și 31 de grafică.

 În cadrul evenimentului de inaugurare a expoziției,  tradițional, va fi decernat Trofeul Artmuseum.

Născut la 1 mai 1910 în orăşul Făleşti, Lazăr Dubinovschi este unul dintre artiştii care au conturat şi impulsionat evoluţia plasticii moldoveneşti. Profesând genuri diferite, apelând la personaje istorice şi contemporane, sculptorul a rămas mereu fidel înaltei cote a profesionalismului. Lazăr Dubinovschi s-a format în anii de studii la Academia de Arte din Bucureşti (1925-1930), în clasa sculptorilor români Dimitrie Paciurea şi Oscar Han, apoi şi-a desăvârşit experienţa în atelierul sculptorului francez Antoine Bourdelle, la Paris.

Lazăr Dubinovschi, Artist al Poporului din RSSM (1963), Membru-corespondent al Academiei de Arte din URSS, Laureat al Premiului de Stat al RSSM (1970), decorat cu Ordinul „Drapelul Roşu de Muncă”,  a decedat la 29 noiembrie 1982 la Chişinău. Operele maestrului se păstrează în muzeele din Chişinău, Moscova, Sankt-Petersburg,

Victor Ivanov s-a născut la 18 aprilie 1910 la Chişinău. Și-a făcut studiile, între 1926-1929, la Şcoala de Arte Plastice din oraşul natal în clasa profesorilor Auguste Baillayre, Şneer Cogan, Alexandru Plămădeală, Eugenia Maleşevschi. A participat la numeroase expoziţii republicane şi unionale, este autorul schiţelor de decor pentru diferite spectacole ale teatrelor din Chişinău şi Bucureşti, a pictat biserici din Moldova şi România. Maestru neîntrecut al gravurii, Victor Ivanov, printre primii în Chişinău, a practicat tehnica linogravurii.

        Desenele realizate de Victor Ivanov se remarcă prin diversitatea tehnicilor: cărbune, cariocă, pastel și acuarela.

În anul 2000 Victor Ivanov a donat Muzeului Naţional de Artă al Moldovei 96 opere de pictură şi grafică, completând considerabil colecţia muzeului şi ocupând un loc aparte în patrimoniul artistic.

Victor Ivanov se stinge din viață în anul 2007, la Chișinău.

 

 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.