Ludmila Tonceva

Ludmila Țonceva

Vineri, 20 decembrie, 2019, ora 16.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziției și lansarea  monografiei Ludmila Țonceva”,  autor monografie - Dr. Ludmila Toma

       Expoziția va cuprinde lucrări de pictură din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, dar și din colecție privată, realizate de artista Ludmila Țonceva, un reprezentant de seamă al școlii moldovenești de pictură.

      Ludmila Țonceva se naște la Chișinău în anul 1946, la 22 iulie, își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice, apoi absolvă Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură  I. Repin din Leningrad. Din anul 1966 participă în cadrul expozițiilor republicane, unionale și internaționale, iar în 1972  devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În anul 1987 ecte decorată cu Medalia Asociației Internaționale a Plasticienilor Japonezi, iar în 2001 este desemnată laureat al Premiului “M. Gamburd” al Ministerului Culturii Republicii Moldova pentru succesele obținute în plan artistic. Peste 20 de expoziții personale ale L. Țonceva au fost organizate la Chișinău și  peste hotarele țării.

      Operele Ludmilei Țonceva au fost achiziționate de muzee și galerii de artă din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Kazahstan, precum și de colecționari particulari din Austria, Bulgaria, Canada, Franța, Germania,  Israel, Olanda, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria.                                                                                                

În anul 2017, la 24 ianuarie, Ludmila Țonceva trece în eternitate și este înmormântată la cimitirul  Sf. Lazăr din Chișinău.

 

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada

20 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.