Maestri Ukiyo-e

Sampă japoneză

Joi,  16  ianuarie 2020, ora 16.00 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în colaborare cu

Ambasada Japoniei la Chișinău și Fundația Japoneză, va inaugura expoziția Maeştri Ukiyo-e, de la perioada Edo la perioada Meiji”, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei
 

     În expoziţie este etalată, pentru prima dată, o selecţie importantă de 80 de lucrări  -- stampe japoneze color din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei--, care cuprinde aproximativ 200 de lucrări. Acestea au fost studiate şi catalogate graţie colaboratorului ştiinţific Profesor Rossella Menegazzo de la Departamentul Patrimoniului Cultural şi Peisajistic al Universităţii din Milano, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova şi sub patronajul Japan Foundation.

    Xilogravurile color reprezintă cel mai popular tip de artă  Ukiyo-e , „imaginile  lumii plutitoare” , care au evoluat în Japonia între secolele XVII- XIX și care exprimă obiceiurile şi cultura oraşului nou, şi ajung la maturitate în Edo (azi Tokyo), sub guvernul militar (bakufu) al familiei Tokugawa, care a garantat mai mult de 200 de ani de pace, pe parcursul cărora negustorii înstăriţi (chōnin) şi-au manifestat gusturile artisitce şi puterea economică.

     Stampele expuse reprezintă temele principale ale perioadei Edo, a ukiyo-e, între 1830 şi 1860, dar cuprinde şi teme ale marilor schimbări politice, sociale şi artistice, care au avut loc în Japonia o dată  cu începutul Restaurației Meiji în 1868, şi consecvent în perioada Meiji (1868-1912). Anume atunci se produce o “deschidere” către Vest, valorile şi tehnologiile acestuia, eliminarea guvernului-samurai , aducerea la putere a Împăratului, şi reînvierea religiei șintoiste. Pentru a ţine cont de aceste imense transformări, expoziţia a fost divizată în trei secţiuni, fiecare prezentând lucrările într-o ordine cronologică : “Peisaje şi Locuri Faimoase (meisho-e)”; “Femei Frumoase (bijin-ga) şi actori ai teatrului Kabuki (yakusha-e)” și “Istorie, Eroi şi Legende”. 

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 16 ianuarie – 15 martie 2020

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.