Theodor kiriacoff

Theodor Kiriacoff – 120 ani de la naștere și Elisabeth Ivanovsky – 110 ani de la naștere

    Miercuri, 1 iulie 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va deschide expoziţia comemorativă Theodor Kiriacoff – 120 ani de la naștere și Elisabeth Ivanovsky – 110 ani de la naștere


    Actuala expoziție reunește 33 de lucrări de grafică, scenografie și pictură din colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, realizate de artiștii plastici Theodor Kiriacoff și Elisabeth Ivanovsky.
    THEODOR KIRIACOFF, s-a născut la 24 octombrie 1900 și s-a format ca artist scenograf la Chişinău, în atelierul lui Auguste Baillayre, într-o perioadă când în Basarabia arta decorului de teatru nici nu era bine cunoscută.
    Elevul lui Auguste Baillayre, Alexandru Plamadeala şi al emigrantului rus Gheorghe Pojedaeff, Theodor Kiriacoff a preluat, în egală măsură, de la profesorii săi diversitatea intereselor şi integritatea gândirii creatoare, momente care au definit maniera sa artistică,
confirmată prin opere realizate în diferite genuri
    Născută la 25 iulie 1910 la Chişinău, ELISABETH IVANOVSKY, a absolvit gimnaziul în anul 1928, concomitent, în anii 1923-1930, a studiat la Şcoala de Arte Frumoase, clasa profesorilor Auguste Baillayre şi Şneer Cogan. Ambianţa artistică de la Şcoala de Belle Arte a contribuit semnificativ la formarea lui Elisabeth Ivanovsky care, în noua sa patrie - Belgia, a devenit cea mai semnificativă exponentă a artei româneşti contemporane. Ilustratoare excelentă de cărţi, desenătoare şi scenograf, gravor iscusit – iată doar unele calităţi ale artistei basarabene, preluate de la profesorii săi.
    Elisabeth Ivanovsky a lăsat o moştenire impunătoare. A ilustrat 343 cărţi publicate în 24 limbi în 26 ţări ale lumii, a avut 20 expoziţii personale şi a participat la peste 60 expoziţii de grup.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 1-26 iulie 2020

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.